20111029

ADAB KETIKA MENDENGAR AZAN

ikhlas dari Eyesha Zaidin sekitar masa 11:04
klik-klik=) 


salam..

Setiap kali azan berkumandang.Apa yang kita wat?.Cuba kOrang ingat balik.Tak pOn lepas ni masOk waktu solat,cuba korang perhatikan orang lain.Apa diorang lakukan ketika azan berkumandang?

adakah kita duduk berdiam diri?
Takpe,nanti kita sama-sama lihat selepas membaca entry yang sha kongsikan ni..;)..mOga-moga selepas kita baca entry untuk ini mendapat keberkatan.Ameen.
meh ramai2,baca dan fahamkan.;)
Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa... Lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan 'sakaratul maut'

 
Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud:
'Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan. Jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya'.

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri, mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? 
 
Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba. Maka kita tidak dapat mengucap kalimah 'Lailahaillallah...' yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dengan izinNya menjanjikan Syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut. 
 
'Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah 'Lailahaillallah...' semasa sakaratul maut menghampiri kami...Amin...amin...amin Yarobbala'lamin...'

Sesuatu yang tak pernah terjangkau dek akal fikiran ku ini. Subhanallah... 

Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad adalah Rasul Allah'. Dimulakan dengan Indonesia yang terletak di bahagian timur dengan ratusan kepulauannya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S.W.T. dan Nabi Muhammad S.A.W. 

Proses ini akan bergerak ke arah barat kepulauan Indonesia... Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam. Belum pun laungan azan di merata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia. Berikutnya di Burma dan dalam masa satu jam selepas azan dilaungkan di Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh. Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar di barat India.

Perbezaan waktu di kota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, azan akan berkumandang di seluruh Pakistan. Belum berakhir di Pakistan, azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat. Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq.

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik. Jarak masa azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam. Belum pun azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus. 

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam! 

Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan azan tidak putus-putus. 

Allahu Akhbar!

Kita boleh mengirimkan ribuan 'jokes' dan 'surat berantai' melalui e-mail tetapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah sering kali berfikir 2 atau 3 kali... FIKIRKAN LAH, tepuk dada tanya iman.sha peroleh entry ini daripada sini!^_^


TERIMA KASIH,sudi baca

2 budak baik:

APAN on Sunday, October 30, 2011 4:35:00 PM said...

tq sebab bagi link tu :)

LolipOp cOmel on Monday, October 31, 2011 7:56:00 PM said...

u r mOst welcOme. . .
share is caring kan??. .hehe

Post a Comment

sila tinggalkan komen dengan kata yang sopan =)
Terima Kasih sudi tinggalkan komen

kasih kekasih hati

 

Eyesha Zaidin Copyright © 2011 Designed by Ann's Gallery Sponsored by Siti Nuraihan