20120520

resepi sambal belacan

ikhlas dari Eyesha Zaidin sekitar masa 23:47
klik-klik=) 
Assalamualaikum...

Lama tak buat sambal belacan, bila nak buat boleh terlupa?.waha.Susah...susah..alhamdulillah sha dah ingat balik cara dia. Nak simpan dalam blog ni untuk rujukan Sha dengan kawan-kawan yang lain.
resepi warisan

-cili api atau cili besar
-belacan (nak bakar pun boleh ^_^)
-garam & gula
-Limau nipis

* kuantiti ikut suka korang nak banyak mana...=)

-Tumbukcili dulu hingga lumat 
-Masukkan belacan dan tumbuklah ia
-Letak garam dan gula ikut rasa masing-masing
-Perah limau

Selamat mencuba! ^_~

P/s : nak guna blende pon boleh!selalunya ia digunakan apabila nak buat banyak.Kalau nak tumbuk pakai lesung batu?? Silakan...hihi

TERIMA KASIH,sudi baca

0 budak baik:

Post a Comment

sila tinggalkan komen dengan kata yang sopan =)
Terima Kasih sudi tinggalkan komen

kasih kekasih hati

 

Eyesha Zaidin Copyright © 2011 Designed by Ann's Gallery Sponsored by Siti Nuraihan