20120512

Sambutan HARI IBU dalam islam

ikhlas dari Eyesha Zaidin sekitar masa 20:28
klik-klik=) 
Assalamualaikum


Tahun ini adalah tahun pertama yang sha dapat tahu daripada laman web sosial,TWITTER ada seorang ustaz menyatakan 'haram' menyambut hari ibu.Selepas beberapa hari, kawan sha retweet tentang hari ibu ini oleh seorang imam muda.Dari situ, timbullah kekeliruan Sha. Kenapa ada yang menyatakan ia haram?. Mungkinkah tarikh tersebut mempunyai kaitan dengan mana-mana perayaan yang bercanggah dengan islam?.


doa ibu bapa
Dalam masa seminggu jugaklah dalam fikiran ni tertanya-tanya.Kawan baik Sha pun turut juga bertanyakan tentang topik ni.Alhamdulillah, barulah sha faham kenapa ada yang menyatakan ianya 'haram'.Selesai habis tazkirah di Telaga Biru, Sha telah membeli majalah Gen-Q.Sesiapa yang telah beli dan memperolehinya,mungkin tahu apa yang terkandung di dalam majalah yang penuh dengan ilmiah dan pengetahuan.

SEJARAH HARI IBU

Hari ibu merupakan satu perayaan pada musim bunga. Masyarakat Greece meraikannya sebagai tanda penghormatan mereka terhadap 'Rhea'. Iaitu ibu kepada tuhan mereka.


Erm..mungkinkah disebabkan sejarah hari ibu itu ada yang menyatakan haram untuk disambut?.Jasa seorang ibu sangat besar nilainya.Dia melahirkan kita,mendidik kita,jaga kita dari kecil hingga besar.Setiap masa kita perlu menghargai ibu kita.Bukan pada hari ibu sahaja.Ia tak?Huhu..nak baca lebih lanjut tentang sambutan hari ibu dalam islam.Meh beli majalah GEN-Q.Banyak info menarik yang terkandung.

p/s: Mak/ibu/ummi/mama,jika mereka marah sebenarnya mereka sayangkan kita!


TERIMA KASIH,sudi baca

0 budak baik:

Post a Comment

sila tinggalkan komen dengan kata yang sopan =)
Terima Kasih sudi tinggalkan komen

kasih kekasih hati

 

Eyesha Zaidin Copyright © 2011 Designed by Ann's Gallery Sponsored by Siti Nuraihan