20121012

Maniskan senyuman mu ! ;)

ikhlas dari Eyesha Zaidin sekitar masa 21:42
klik-klik=) 
Assalamualaikum...





Sana sini, ramai sudah wanita-wanita serta anak-anak gadisyang duduk di bandar berpakaian fesyen " up to date". :)Tapi alangkah baiknya jika sesama kita bersapa dengan senyuman antara satu samalain?. Bukankah senyum itu sedekah? apatah lagi kita memberi salam sesama kita. 


Tiba masuk waktu solat,pastinya kita yang sedang asyik dan leka membeli belah di pusat membeli belah akan menuju ke surau untuk solat. Korang ada tak beri senyuman sesama kita apabila ingin membuka pintu surau bersua muka pula?. Aha! ada tak beri senyuman atau korang wat donno sahaja. Tak pandang muka sesama kita??. Memang perkara nampak "kecik punya halla ". Hei! walaupun kecik punya hal pun. Kita boleh bangkitkan satu mood dalam diri serta berbaik sesama insan (adakah korang faham maksud Sha disitu?). .hehe

sha suka beg rotan ada reben tu ^^

Okey!. Cuba bayangkanlah korang mood sedang happy tetapi bila korang nak masuk surau atau pun nak sampai kat cashier, kita sampai sama waktu di kaunter cashier selepas itu sesama kita tiada tolak ansur serta senyuman. Adakah korang suka dengan situasi yang macam tu?. Pastinya dalam hati korang berbicara bukan?.Aha, sungguh tidak bagus untuk hati dan mood kita. ^^


http://carlsamsudin.blogspot.com/2010/12/projek-blogger-episode-1-fatin-liyana.html


Pakaian dah cantik make up comel. Tapi manisnya pada senyuman tiada. (tak senyum). Alahai..sayang-sayangku sekalian, cubalah kita sesam kita ni sapa dengan senyuman walaupun bukan dengan salam. Bukan susah kan. hehe. Ini tidak, kita punya senyum kat orang tu bila sampai di masjid tapi dibalas dengan jelingan serta muka masam. AiyO!.haha..


HUKUM SENYUM DALAM ISLAM


Sunat senyum : Bila senyum kat kawan-kawan sesama jantina
Wajib senyum : Bila senyum kepada ibu bapa..
Makruh senyum : senyum sorang-sorang (ahaha.. berangan kah?kantoi!)
Haram senyum : Senyum kat kawan-kawan yang berlainan jantina
Harus senyum : Senyum kat orang atas pertolongan yang telah diberikan, in this case tak kesah laki atau perempuan..

..tapi lepas ni jangan lah jadi manusia zombi taknak senyum pulak, cuma senyum ikut tempat dan bersesuaian hukum, ok? - kredit http://shafiramuhamadnoh.blogspot.com/2010/06/hukum-senyum-dalam-islam.html.


Blogger zaidi ali said...
Salam.
Senyum itu sedekah. Sedekah dapat pahala. Maka senyum pun dapat pahala. Betui tak?

Saya pun kalau boleh nak senyum kepada semua orang. Masalahnya satu:

Penerima senyuman harus berfikiran terbuka. Penerima senyuman juga harus faham bahawa senyuman yang diterima itu adalah sedekah daripada pemberi senyuman! Jangan pula dianggap orang yang memberi senyuman itu menyindir atau sewel atau nak mengurat..hehe.

Kita kena belajar dari peminta sedekah. Bila orang tersenyum kepada kita, ucapkan "TERIMA KASIH" atau "ALHAMDULILLAH". Bila kita ucap sedemikian, pemberi senyuman dapat gandaan pahala. Kita sebagai penerima senyuman yang mendorong pemberian pahala (oleh Tuhan) kepada pemberi senyuman pun secara otomatik menerima pahala. Cuba fikirkan bersama. insya Allah.

Sebenarnya nak dapat ganjaran pahala itu mudah. Nak cari dosa itu yang susah.
wallahu aklam. -kredithttp://www.leewantam.com/2009/06/senyum-itu-sedekah.html.



p/s :"bukan kene bayar pun!" - ucapan terima kasih, iklan di radio..^^

TERIMA KASIH,sudi baca

8 budak baik:

Boo on Friday, October 12, 2012 9:46:00 PM said...

Assalamualaikum!
bagus entri ni! thanks sha.. hihi senyum sampai nampak gusi adalah fav sheila! hahahahha

haz on Sunday, October 14, 2012 7:26:00 AM said...

btol3! x ske tgk org mke masam2 ni. hee

senyum~ xperlu kata apa2~ heee

cci on Monday, October 15, 2012 12:16:00 PM said...

btol tu.. cci setuju..kekadang tu kerek giler..

Eyesha Zaidin on Monday, October 15, 2012 7:35:00 PM said...

@Boo

welcome!..yelah,,pergi mana-mana jarang ada yng senyum sesama kita..jeling aje yg diberi..huhu

Eyesha Zaidin on Monday, October 15, 2012 7:36:00 PM said...

@haz

agaknya diorg tgk emosi lebih kot??..hehe..ke tgk x de mood??..tapi dgn2 kita terpalit dek emosi diorg ea..ngee~~

lumrah hidup..redha je la kan..^^

Eyesha Zaidin on Monday, October 15, 2012 7:37:00 PM said...

@cci

ya..! pengalaman!

Boo on Thursday, October 18, 2012 10:10:00 PM said...

@Eyesha Zaidin sabar jelah. semoga diorang akan senyum kemudian hari :)

Eyesha Zaidin on Friday, October 19, 2012 12:09:00 AM said...

@Boo

mudah-mudahan..=)

Post a Comment

sila tinggalkan komen dengan kata yang sopan =)
Terima Kasih sudi tinggalkan komen

kasih kekasih hati

 

Eyesha Zaidin Copyright © 2011 Designed by Ann's Gallery Sponsored by Siti Nuraihan